Delicja

Wiesław
Ciasta
02.08.2016 16:30
Delicja

Całość oblana jest polewą czekoladową Składnki: biszkopt ciemny: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 6 dag mąki tortowej - 6 dag mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 6 białek - 20 dag cukru - 6 dag mąki tortowej - 2 dag maki ziemniaczanej - 1 łyżka soku z cytryny lub octu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 l mleka - 6 żółtek - 4 łyżki cukru - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 masło (200 g) - 8 dag masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka wody - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie drylowane lub inne owoce np. borówki, maliny - alkohol do nasączania Przygotowanie: Wykonanie ciasta zaczynamy od biszkoptu ciemnego. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 - 170 st. około 30 min. Następnie rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Składa się z dwukolorowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki z owocami w środku. Na niego wykładamy biszkopt jasny z dziurkami, w których umieszczamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i roztrzepujemy w nim mąki oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego powstałą zawiesinę z mąk i żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywno i wsypujemy porcjami cukier. Po wystudzeniu wykrawamy w cieście dziurki (szklanką lub literatką - zależy jakiej wielkości chcemy mieć dziurki, kółek nie wyrzucamy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/05/delicja.html