Drożdżówki z serem i jeżynami

Małgorzata
Ciasta
02.08.2016 13:41
Drożdżówki z serem i jeżynami

Ciasto właściwe - 550 g mąki pszennej - 135 ml mleka - 60 g masła - 3 łyżki cukru - 1 duże jajko - 1 żółtko Nadzienie serowe - 300 g sera białego półtłustego - ½ łyżeczki pasty z wanilii - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżka budyniu waniliowego - 1 żółtko Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed wyrośnięciem bułeczek - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową - do tego przepisu można użyć drożdży instant lub świeżych. Porcje: 10 Składniki Rozczyn drożdżowy - 30 g drożdży suchych - 50 ml mleka - 2 łyżki mąki - 1 łyżka cukru Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Ciasto właściwe - Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i rozczyn drożdżowy. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! - W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Powracając do przepisu - wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Dodatkowo - 200 g jeżyn Przygotowanie Nadzienie serowe - Do sera dodajemy wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/drozdzowki-z-serem-i-jezynami/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata