Pizza z patelni

Anna
Obiad
31.07.2016 19:41
Pizza z patelni

Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania) szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej (letniej) wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Dodatki: Kilka plastrów szynki lub salami Kilka marynowanych papryczek jalapeno ½ małej czerwonej cebuli 5 dag startego sera żółtego Przygotowanie: - Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką. Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki oregano do ciasta 100-150ml wody 1 łyżka oliwy lub oleju + 1 łyżka do wysmarowania patelni Wierzch posmarować sosem (podgrzać go w rondelku z przyprawami do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje) i ułożyć na nim ulubione dodatki np. podsmażone pieczarki, pokrojone w plasterki salami i cebulę pokrojoną w piórka. Ciasto wyrobić na gładką masę –ręcznie lub za pomocą robota, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu roztopienia się sera. |Pizza na proszku do pieczenia| Smacznego, Jak już się zdecydowałam na jej przygotowanie, stanęłam przed dylematem – ciasto na drożdżach czy proszku do pieczenia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy patelni lub po prostu za pomocą dłoni można mu nadać okrągły kształt. Ten przepis znajduje się od dość dawna na mojej liście do zrobienia i pewnie jeszcze bym się za niego nie wzięła, gdyby nie małe zamówienie. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Przygotowanie: - W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. - Ciasto rozwałkować na cienki placek, patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. Jeżeli boicie się, że nie macie dobrej patelni i ciasto może delikatnie przywrzeć posmarujcie je minimalną ilością oleju za pomocą pędzla. Jak już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Podsmażyć na patelni, aby odparował z nich nadmiar wody, jakie puściły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/07/pizza-z-patelni-w-dwoch-wariantach.html