Makaron z pieczonymi warzywami w sosie pomidorowym

Kami
Makarony
27.07.2016 16:07
Makaron z pieczonymi warzywami w sosie pomidorowym

Bakłażana, cukinie oraz papryki (oczywiście wpierw je umyj i osusz) pokrój na kostkę o boku około 1 i 1/2 cm - kawałki nie powinny być zbyt małe :) Obraną cebulę pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek, smaż intensywnie mieszając przez minutę na dużym ogniu. Przykryj garnek, wyłącz ogień i odstaw na około 12 minut (a dokładnie na tyle czasu, ile producent zaleca gotować makaron). Dużą blachę spryskaj łyżką oleju, włóż do nie warzywa, pomiędzy nie włóż nieobrane ząbki czosnku, spryskaj drugą łyżką oleju i lekko posól. Dodaj upieczone warzywa, wlej około 1 szklanki wody (a dokładnie tyle, by uzyskać gęsty sos), dodaj bazylię, oregano oraz tymianek. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając przez 2-3 minuty - aż sos zgęstnieje, a warzywa pozostaną jędrne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mniammniam.com/Makaron_z_pieczonymi_warzywami_w_sosie_pomidorowym-21367p.html