Obecnie kluski śląskie to powód do dumy, ponieważ otrzymały zaszczytne miejsce na liście produktów tradycyjnych województwa śląskiego i opolskiego. Kluski śląskie charakteryzują się małym dołeczkiem lub dziurką na środku. Kluski śląskie są dobre same w sobie, dlatego wystarczy do nich odrobina okrasy z boczku i pyszne sycące danie jest gotowe :) Wraz z mąką ziemniaczaną i odrobiną soli powstaje ciasto, z którego stworzysz kluski z dołeczkiem :) Prosty, szybki i sprawdzony :) Tylko trzy składniki wystarczą, aby przygotować tradycyjne i bardzo smaczne kluski śląskie z dziurką. Dzięki niemu kluski są równo ugotowane, a po nałożeniu na talerz zostaje w nim sos :) Tradycyjny przepis na kluski śląskie jest znany od wielu, wielu lat. I bardzo dobrze, bo kluski śląskie okraszone boczkiem są wyśmienite i pasują do wielu potraw :) Kluski śląskie według przepisu tradycyjnego możesz podać na rodzinnym obiedzie. Poznaj przepis na pyszne kluski śląskie. Kluski śląskie były obowiązkowe na niedzielnych obiadach.