Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Monika
Obiad
24.07.2016 22:48
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

składniki: 5 okrągłych cukinii o średnicy ok 8-10 cm 500 g mięsa mielonego z indyka 125 g ryżu (1 większy woreczek) 1 cebula majeranek sól,pieprz olej do smażenia starty ser żółty do posypania sos pomidorowy 1 słoik (500 ml) lub puszka pomidorów krojonych sól,pieprz cukier majeranek Cukinie dokładnie umyć. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Na talerz nalać kilka łyżek sosu i upieczoną cukinię i podawać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/07/okraga-cukinia-faszerowana-miesem-i.html