Ogórki małosolne

Przetwory
24.07.2016 9:30
Ogórki małosolne

Składniki (proporcje na 1 kg ogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki, liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moje-pitraszenie.blogspot.com/2016/07/ogorki-maosolne.html