POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry Składniki: 1 kromka ciemnego pieczywa 1 pomidor 1 mały banan 1 plaster boczku wędzonego 1 jajko 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Szczypta curry Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. Boczek pokroić w paseczki (można również kupić gotowy boczek wędzony w kostce – już pokrojony, który również jest w ofercie marki Kaminiarz), wrzucić na rozgrzaną patelnię, podpiec na złoto. Pół dojrzałego awokado 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny jajko kilka listków roszponki Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kromki ciemnego pieczywa włożyć do tostera i podpiec na złoto. Na tej samej patelni podsmażyć jajko sadzone Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone i listki roszponki. Pośpiech i moda na odchudzanie sprawiają, że wielu z nas albo ze śniadań rezygnuje, albo ogranicza się do filiżanki kawy i małej kanapki lub jogurtu. Oto, jak przyrządzić pyszne sycące śniadanie w 10 minut z boczkiem w roli głównej. Pominięcie śniadania najczęściej skutkuje tym, że organizm po kilku godzinach sam upomina się o pożywienie w postaci napadu wilczego głodu, a wtedy myślenie o kaloriach najczęściej idzie w kąt. POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem Składniki: 1 jajko 2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego Mała łyżeczka oleju POMYSŁ NR 1: Tosty z awokado, sadzonym jajkiem, roszponką i bekonem Składniki: 2 kromki ciemnego pieczywa Plastry boczku parzonego lub gotowego smażonego Kto nie je śniadań, znacznie częściej zmaga się z problemami z wagą. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Najłatwiej wyciągnąć bekon z jajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozgnieść widelcem na gładką masę. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy rano i stawiać na posiłki zdrowe, pożywne i oczywiście smaczne. Satysfakcja, że dbamy o racjonalne odżywianie, nie kupujemy po drodze niezdrowej i drogiej kanapki z majonezem i dobry humor do wieczora. Zjadamy co jest pod ręką, byle szybko i do syta i najczęściej jest to fast food albo słodycze z automatu. Tym bardziej że proponowane przez nas dania można zrobić już w 10 minut i, co najważniejsze, najeść się do syta. – Smaczny posiłek dobrze nastraja od samego rana i zapewnia dużą dawkę sił witalnych na pierwszą część dnia. Na rozgrzaną patelnię położyć boczek i smażyć na chrupko. Stawia na nogi i daje siłę, by stawić czoła obowiązkom w pracy czy szkole. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem. Śniadanie – co zjeść, by mieć siły na cały dzień? Według różnych wyliczeń śniadanie ma dostarczać ok. 25-30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki danego dnia.