Guacamole – przepis Składniki: 1 duże dojrzałe awokado (miękkie) 2 ząbki czosnku pół świeżej papryczki chili 1 limonka pół czerwonej cebuli 4 pomidorki koktajlowe sól pieprz opcjonalnie: świeża kolendra oliwa z oliwek Wykonanie: Awokado umyć i przekroić na pół wzdłóż. Z limonki wycisnąć sok i dodać od razu do awokado, aby zapobiec jego ściemnieniu, przy okazji widelce rozcierając owoc (można wykonać to także w moździerzu lub malakserze). Guacamole to meksykański sos czy też pasta przygotowywane na bazie awokado. Guacamole jest pyszne, o maślanej konsystencji, idealne jako sos do chipsów czy nachosów. Aby wyjąć pestkę wbić w nią nóż i wyjąć wraz z pestką. Sos jest idealny do tortilli, nachosów czy bagietki. Dodać do awokado i wymieszać do powstania pasty/sosu. Opcjonalnie do podstawowej bazy można dodać np. kolendrę.