Blok czekoladowy – przepis Składniki: 1 paczka mleka w proszku pełnego 250 g margaryny do pieczenia 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g herbatników 2-3 łyżki ciemnego kakao Dodajemy kakao – jego ilość zależy od jakości kakao, ja dodaję 2 łyżki gdyż mam ciemne gorzkie kakao. Jest obłędnie słodki, nie da się zjeść go dużo, jest bardzo prosty do wykonania i może długo stać w lodówce. Gdy organizujecie imrpezę w stylu PRL-u czy lat 80-90 nie zapomnijcie podać tego deseru swoim gościom. Od zawsze będzie mi się kojarzył z latami 80-90-tymi i beztroską. W zasadzie możemy dodać co chcemy – np. skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, wiśnie. opcjonalnie: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii, posiekana czekolada Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i margarynę. Jednak najbardziej klasyczna wersja bloku czekoladowe to ta z herbatnikami i ewentualnie orzechami.