W wyniku tej bestialskiej praktyki okaleczone i wpuszczane do wody rekiny umierają w agonii, co można nazwać bestialstwem – przed zamówieniem zupy z płetwy rekina warto zastanowić się więc, czy chcemy uczestniczyć w tym procederze. Decydując się na ten sposób przyrządzenia wywaru należy pokroić dokładnie wszystkie składniki, by uwolnić ich aromat i smak oraz usunąć oczy i skrzela ryb – jeśli nie podejmiemy tego działania zupa stanie nie nieprzyjemnie gorzka. Ich podstawowym składnikiem jest wywar z rybiego mięsa i ości, które nadają zupom charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu (ości działają na zasadzie podobnej do kości wieprzowych znanych z klasycznych wywarów). Zupy rybne cieszą się ogromną popularnością na całym świecie – przygotowuje się je zarówno z ryb morskich, jak i śródlądowych. W tradycyjnej kuchni chińskiej za przysmak uchodzi zupa z płetwy rekina, a najsmaczniejszą według lokalnych przesądów jest ta, którą wycięto z żywego zwierzęcia.