Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami. (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki Ciasta z owocami nr 7/2014) Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami Składniki: Ciasto: 200g zimnego masła 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Środek: 2 szklanki umytych jagód 1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki 1 kopiasta łyżka mąki pszennej Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem. 7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. 5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. 3. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.