: Ciasto: 200g miękkiego masła 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 4 duże jajka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki) 1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła 70g cukru 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów) 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów Kruszonka: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto z owocami i kruszonką Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej 4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste). Ciasto: 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. 6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Fantastyczny przepis na ciasto z owocami.