Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ewelina
Ciasta
24.06.2016 9:06
Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - sól szczypta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Masa truskawkowa - 0,5 kg truskawek - 5 łyżek cukru - 0,5 szkl wody - 1 galaretka truskawkowa - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c - 0,5 szkl wody - Bita śmietana: - 400 ml kremówki - 200 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny ale-raj - 1/3 ciepłej wody - Dodatkowo: - 1 galaretka truskawkowa Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się rozpadną. Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka. Blachę 35*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2016/06/ciasto-truskawkowo-smietankowe.html?spref=fb