Tort jagodowy w borówkami

Agnieszka
Ciasta
19.06.2016 17:26
Tort jagodowy w borówkami

jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;) Składniki: biszkopt: - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - 3 jajka, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 400 ml kremówki, - 3 łyżki cukru, - 300 jagód, - 100 g czerwonych borówek, - 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest przeterminowana - mi raz ten biszkopt nie wyszedł, tzn. wyszedł, ale strasznie gumowaty i wydaje mi się, że to wina mąki ziemniaczanej. Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Zimną kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. patrzymy, że stoi pod lasem jakiś samochód, więc zatrzymaliśmy się w pobliżu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2012/07/tort-jagodowy-z-borowkami.html