Składniki: - 1 kapusta biała - 2 łyżki smalcu - cebula - 0,5 kg mięsa mielonego - trochę kiełbasy wędzonej - trochę mięsa z zupy - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 0,5 łyżeczki wegety - 1 łyżeczka przyprawy do bigosu - 0,5 opakowania zupy ogonowej - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka mąki - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - sól - pieprz - Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). - Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. - Sos wymieszać z kapustą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C przez około godzinę. - Do sosu dodać mięso z cebulą.