Składniki ciasto 2 pełne szklanki mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 20 g drożdży 1 szkl mleka 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo ok. 200 g truskawek 3-4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 1. Czas parowania to około 5-7 minut. 5. Pampuchy, parowańce czy kluski na parze podajemy obficie polane zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z mleczkiem skondensowanym. Przekładamy ciasto na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm i foremką w kształcie kwiatka wycinamy parowańce. 2. Zaczyn łączymy z mąką, żółtkami, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem. Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszone drożdże i tyle mąki aby uzyskać konsystencję śmietany. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami.