Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki

Łukasz
Obiad
15.06.2016 20:12
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki

Sos BBQ: - 500 ml pasty z czerwonych pomidorów - 50 ml octu winnego - 1 duża słodka cebula - 3 ząbki czosnku - 6 wędzonych śliwek - 1 łyżka gorczycy - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraka - szczypta płatków chili - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - szczypta oregano - sól do smaku Bułeczki bao: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka cukru - 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) - 250 ml letniej wody - 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania - ½ łyżeczki soli Coleslaw: - główki czerwonej kapusty - 1 czerwona cebula - 1 mała marchewka - 1 gruszka - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki majonezu - sok z ½ cytryny - sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: - 1 kg pietruszki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatki: - zielony ogórek pokrojony w plasterki - ulubione kiełki PRZYGOTOWANIE Szarpana wieprzowina - Ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu, przygotowujemy ją dzień albo nawet dwa dni wcześniej. SKŁADNIKI Szarpana wieprzowina: - 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej - 2 białe cebule - 1 czubata łyżeczka soli - 2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1 łyżeczka mielonej kozieradki - 2 łyżeczki gorczycy - 1 łyżeczka nasion kolendry - ½ łyżeczki płatków chili - 2 łyżki oleju rzepakowego Rozpuszczamy je w letniej wodzie z cukrem i łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut, aż się wzburzą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i łączymy z kapustą na chwilę przed podaniem. Cebulę kroimy w piórka, układamy ją równomiernie na całym mięsie, które następnie zawijamy szczelnie w folę spożywczą. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się w rondlu lub delikatnie obrócić na drugą stronę. Na górę umieszczamy gazę i związujemy ją dookoła garnka lub drobną metalową siateczkę do gotowania na parze. Następnie łopatkę wyjmujemy na drewnianą deseczkę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut do odpoczęcia. - Gdy woda się zagotuje, gasimy ogień i układamy na gazie lub siateczce część bułeczek wraz z papierkami. W tym celu mieszamy majonez z musztardą i sokiem z cytryny. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. Następnie nakrywamy je pokrywką (w przypadku koszyczków) lub metalową miską i zwiększamy ogień na maksa. W garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulę oraz czosnek. Podajemy ją z frytkami wyjętymi prosto z piekarnika, sosem BBQ oraz sosem pieczeniowym. O tym, jak upiec idealne bułeczki bao, przeczytałem na blogu Na pałeczkach. - Sos ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładko. Wstawiamy z powrotem na ogień i dodajemy cukier oraz melasę. - Po upieczeniu mięsa cały sos odlewamy do małego garnuszka i wkładamy je znów do piekarnika na 30-45 minut. Umieszczamy ją w misce razem z przyprawami (papryka, tymianek, sól), miodem i olejem. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Całość zalewamy pastą pomidorową, wlewamy ocet i gotujemy przez co najmniej 20-30 minut na małym ogniu. - Następnego dnia wstajemy o świcie, odwijamy mięso z folii i umieszczamy w rondlu. Po 10 minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Odstawiamy je na 8h lub całą noc do lodówki. Bułeczki bao - Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. Frytki z pietruszki - Pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Oczywiście najlepiej użyć chińskich bambusowych koszyczków do gotowania na parze, ale gdy ich nie mamy, to trzeba sobie jakoś poradzić. - Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. - Frytki pieczemy w 180°C przez około 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/06/Buleczki-Bao-z-Pulled-Pork.html