Szynka drobiowa z szynkowaru

Małgorzata
Śniadania
09.06.2016 19:37
Szynka drobiowa z szynkowaru

Składniki

800 g filetów z kurczaka

300 g mięsa indyczego mielonego

2 ząbki czosnku

100 ml wody

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki soli peklowej

1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

1/3 łyżeczki białego pieprzu

1/3 łyżeczki cukru

szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.

Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.

Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 1,5 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notatki

- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze

- szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną