Składniki
800 g filetów z kurczaka
300 g mięsa indyczego mielonego
2 ząbki czosnku
100 ml wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli peklowej
1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.
Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 1,5 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
Notatki
- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
- szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni