Strucla makowa Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru 1/2 szklanki śmietany 200g masła 1 jajko 3 żółtka skórka z 1 cytryny cukier waniliowy szczypta soli 300g maku 1/2 L mleka 100g masła 1/2 szklanki miodu 200g cukru pudru 3 jajka 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem. Mak wsypać do garnka z gorącym mlekiem, gotować około 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę. Pieczemy 20 minut w 120C a po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 30 minut. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka.