CIASTO/BATONY SNICKERS Z KASZY JAGLANEJ (BEZ PIECZENIA)

Ola
Ciasta
01.06.2016 13:20
CIASTO/BATONY SNICKERS Z KASZY JAGLANEJ (BEZ PIECZENIA)

Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych) Masa karmelowa: 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min) 3 łyżki wody po daktylach 3 łyżki mleka waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego garść całych orzechów ziemnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: 1. 3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także na boki i będziemy mieli pyszne batony :) Dodajemy 3 łyżki wody po daktylach, 3 łyżki mleka i łyżeczkę oleju kokosowego. Dodajemy zmielone w blenderze (ten z ostrzem S dobrze sobie radzi) orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy naszą masę, którą następnie wykładamy na blachę. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/06/ciastobatony-snickers-z-kaszy-jaglanej.html