Jak upiec drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem: Składniki: 50 g rozpuszczonego masła z 1/3 łyżeczki szafranu 500 g pszennej mąki 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych) 1 jajko 250 ml mleka 10 łyżek cukru rodzynki namoczone w ciepłej wodzie 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko (do max 40 stopni C) dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru, mieszamy i czekamy aż drożdże ruszą. Zapraszam Was na codzienne drożdżowe bułeczki z rodzynkami, podobne ostatnio piekłam na skandynawskich warsztatach z CookUp w Poznaniu, tamte nazywały się szwedzkie szafranowe lussekatter, które piecze się 13 grudnia w Szwecji w dzień świętej Łucji, tymi bułeczkami Szwedzi dzielą się z bliskimi 🙂 Polecam też przepisy na inne drożdżówki: – zakręcone jagodzianki – bułeczki drożdżowe z powidłami – bułeczki drożdżowe z truskawkami – bułeczki z jagodami Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko umączony blat i z ciasta formujemy kulę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy je na 10 równych części, z których formujemy wałki o dł. ok. 20 cm. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Bułeczki drożdżowe z rodzynkami to wspomnienie mojego dzieciństwa u babci, zimne mleko do tych bułek było moim ulubionym dodatkiem, gdyż nie cierpiałam ciepłego mleka z kożuchem.