Torcik jogurtowy z truskawkami

Jolanta
Ciasta
24.05.2016 6:26
Torcik jogurtowy z truskawkami

cukru pudru 200 ml mleka 1 mały olejek waniliowy 1 op żelatyny 50 g 1 kg truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary rolada kakaowa na boki i spód Przygotowanie: A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą, z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej), trochę galaretki wylewamy na płaski talerz (gdy zastygnie za pomocą widelca można robić dekoracyjne pazurki). Przepis na idealny torcik jogurtowy z truskawkami: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 1 kg jogurtu greckiego ¾ szkl. Do zmiksowanego jogurtu powoli dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i gdy zacznie masa jogurtowa gęstnieć przekładamy do tortownicy z połówkami truskawek (Gdy będzie za rzadka truskawki mogą podnieść się do góry). Zachęcam do wykonania np. tego torcika, mini deseru cytrynowego, mini deseru z truskawkami, deseru jogurtowego z truskawkami Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub wykorzystać ser- sernik na zimno z galaretkami. Truskawki myjemy, połowę truskawek bez szypułek, kroimy na pół i układamy je na dnie tortownicy. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/torcik-jogurtowy-z-truskawkami/