Porcja na 6 osób Składniki: 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 500 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka 1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 12 -14 plastrów makaronu lasagne 100 g sera gouda startego sos łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wszystko łączymy na gładką masę. sos na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną w mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. W garnku gotujemy makaron, do miękkości ok 4 minut, następnie na każdy płat makaronu wykładamy po łyżce masy serowej z kurczakiem i zawijamy w rurkę jak cannelloni. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową. Całość pieczemy przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C