Ciasto drożdżowe z rabarbarem, lukrem i kruszonką

Ana
Ciasta
21.05.2016 10:23
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, lukrem i kruszonką

- 2-2,5 szklanki mąki, - 2-3 łyżki cukru, - 1/2 opakowania cukru wanilinowego, - 40 g świeżych drożdży, - 125 g masła, - 75 ml mleka +1 łyżka do drożdży + 1 łyżka do posmarowania ciasta, - 1/3 łyżeczki soli, - 2 jajka, - 500 g rabarbaru, - 4-5 łyżki cukru (do rabarbaru). Gdyby ciasto było nam mało słodkie, po ostygnięciu możemy zrobić lukier: 2-4 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny lub 1-2 łyżki wody a następnie polać nim ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie oddzielamy od formy, delikatnie wyjmujemy (najłatwiej jest przewrócić je do góry nogami na deskę do krojenia i delikatnie przenieść już ponownie odwrócone na kratkę). lukier : lukier : 2-4 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny lub 1-2 łyżki wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h, aż ciasto podwoi objętość. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h, aż ciasto podwoi objętość. Moją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Dłońmi rozciągamy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 25 cm. Dłońmi rozciągamy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 25 cm. Rabarbar odciskamy z soku, rozkładamy na cieście pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Rabarbar odciskamy z soku, rozkładamy na cieście pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. kruszonka: - ok. 40 g miękkiego masła, - 55 g mąki tortowej, - 1/2 opakowania cukru wanilinowego, - 30 g cukru. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, jest już gotowe do wyrastania (ale nadal lekko się klei). Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, jest już gotowe do wyrastania (ale nadal lekko się klei). Łączymy z drożdżami, a następnie przelewamy wszystko do miski z mąką. Łączymy z drożdżami, a następnie przelewamy wszystko do miski z mąką. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy (masło z mąką i cukrem), tworzymy grudki, większe i mniejsze. Delikatnie obtaczamy je w mące (z obu stron). Delikatnie obtaczamy je w mące (z obu stron). Rabarbar myjemy, obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy w większą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy w większą kostkę. Kroimy po całkowitym wystygnięciu (najlepiej na drugi dzień), jednakże nie mogę się powstrzymać. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html