Składniki 100 g kaszy gryczanej 100 g sera Tartare Ziołowy Przylądek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 całe jajko 1 żółtko jajka sól, pieprz do smaku ewentualnie: ostra papryczka chilli lub pieprz Cayenne mąka gryczana do zagęszczenia masy jeśli będzie taka potrzeba olej do smażenia Przygotowanie Kaszę gryczaną wrzuć do wrzącej wody, gotuj pod przykryciem ok. 10 minut (aż będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać). Jest to delikatnie słony ser o bardzo dobrej konsystencji do sałatek czy kotletów właśnie, bo nie rozpada się, nie kruszy i nie robi się z niego papka. Zabawne, bo teraz kotlety mielone z kaszą gryczaną i sosem z suszonych grzybów mogłabym jeść bardzo często. Co ważne moje kotlety gryczane z serem są bezglutenowe – bez mąki pszennej i innych produktów z glutenem. Dla mnie kiedyś tez było to dziwne, ale jeśli lubisz kaszę gryczaną to koniecznie spróbuj ją z bananem i jogurtem naturalnym! Z masy formuj małe kotleciki i rozkładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Drukuj Kotlety gryczane z serem Z porcji wychodzi 8 kotlecików. Kotlety gryczane z serem jak są ciepłe to troszeczkę się rozpadają, ale naprawdę tylko trochę. W misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną, ser i przyprawy - jeśli lubisz ostre dania możesz dodać pieprzu Cayenne lub drobno posiekaną ostrą papryczkę. Kotlety podaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub innym lubionym sosem. Już kiedyś robiłam takie kotlety z kaszy gryczanej, ale tym razem chciałam spróbować je wzbogacić smakowo. Możesz jednak przed smażeniem zblendować masę i wtedy będą miały bardziej zwartą strukturę – niestety kawałeczków sera już tam nie będzie. Podaj z jogurtem lub innym ulubionym sosem. Kotlety gryczane z serem chodziły za mną od jakiegoś czasu. Podaj z jogurtem lub ulubionym sosem.