ciasto kokosowe

Jolanta
Ciasta
20.05.2016 11:32
ciasto kokosowe

Polecam serdecznie .. Składniki na spód : 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120 g cukru pudru 400 g mleka kokosowego -1 puszka 4 łyżki likieru kokosowego /opcjonalnie/ 6-7 łyżeczek żelatyny 400 g śmietanki kremówki 50 g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150g mleka 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: spód: Orzechy siekamy, herbatniki kruszymy lub mielimy tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Napęczniałą żelatynę przekładamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do żelatyny powoli dodajemy kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym ciągle mieszając, następnie dolewamy większą ilość masy mieszamy. Przelewamy z powrotem do misy, mieszamy, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz miód , wszystko dokładnie łączymy-mieszając.aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Napęczniałą żelatynę przekładamy do garnuszka, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut/ja pozostawiłam na 1 godzinę/. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę. do lodówki na min. 4 godziny. (Odwiedzono: 28 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 0) Do masy dodajemy ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce. Wymaga trochę zachodu i nie jest tani ale na prawdę warto zrobić 🙂 .. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek mleka kawowego dobrze mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-kokosowe/