Składniki biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 ) 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 400 g miękkiego masła 4 jajka 1 l mleka 1 szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe polewa czekoladowa 250 g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1-2 łyżki kakao 1 cukier waniliowy bita śmietana 2 szt śmietany w proszku śnieżki 400 ml mleka 1 łyżka żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody dodatkowo ok. 2-4 kieliszki wódki ok. 500 ml wody ok. 2 opakowania herbatników kawałek czekolady 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. 2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe niebo w gębie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. 6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą.