BURGER ZIEMNIACZANY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Ola
Obiad
19.04.2016 9:49
BURGER ZIEMNIACZANY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Przepis na 5-6 burgerów Potrzebujemy: - ok 4-5 małych ziemniaków (ok. 40 dkg) - 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - 2 średniej wielkości marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 cukinia - 2 cebule - odrobina mąki ziemniaczanej - odrobina mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego - pół łyżeczki kurkumy - spora ilość posiekanego koperku (ok. 3 łyżki) - sól i pieprz do smaku - oliwa z oliwek - sałata, rukola, ketchup, musztarda - do udekorowania wnętrza bułki :) Przygotowanie: 1. 2. Komosę ryżową wsypujemy na sitko i przelewamy wodą, następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (dajemy 2 razy więcej wody, niż mamy komosy - w tym przypadku 1,5 szklanki) 3. W między czasie kroimy czosnek z kosteczkę a marchewkę ścieramy na tartce. 8. Podgrzewamy bułkę, dodajemy sosy wedle upodobania, dodajemy sałatę i rukolę do smaku oraz upieczone wcześniej cukinię i cebulę - no i oczywiście dodajemy naszego burgerka. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie bardzo mokre). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy czosnek, czekamy aż się zarumieni. 9. Zajadamy się ze smakiem i z wielkim bananowym uśmiechem na ustach :) 4. W między czasie obieramy cukinię i kroimy w plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2015/06/burger-ziemniaczany-z-komosa-ryzowa.html