Potrzebujemy: - 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy (my użyliśmy od Polsoji) - pół świeżego brokuła - pół czerwonej papryki - 10 pieczarek - 1 marchewka - 2 cebule dymki ze szczypiorkiem - kawałek imbiru -3x3 cm - sos teriyaki lub sos sojowy - sok z połówki limonki - szklankę ryżu - 1 łyżeczkę kurkumy - 1 łyżkę mąki ziemniaczanej - pieprz i sól - cukier trzcinowy lub melasę, jeśli mamy tylko sos sojowy - olej lub oliwa Przygotowanie: 1. Jeśli mamy zamarynowane lub gotowe stripy, tofu mieszamy tylko z startym imbirem. 2. Warzywa dokładnie myjemy. 5. W misce lub dużym naczyniu wlewamy 50 ml sosu sojowego lub teriyaki, 100 ml wody oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, 1 cm startego imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, pieczarki, tofu i imbir Gdy wszystko się ładnie podsmaży wrzucamy paprykę i brokuły. Jeśli nie posiadamy marynowanego tofu lub gotowych stripsów, musimy zamarynować tofu. 6. Sos łączymy z warzywami, dodajemy sok z limonki i połowy szczypiorku. Tak samo robimy z pieczarkami, których nie obieramy, tylko myjemy i szorujemy, bo będziemy je smażyć w całości. Tofu kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.