Składniki
Biszkopt jasny:
7 jajek
127 g mąki tortowej
45 g mąki ziemniaczanej
203 g cukru
szczypta soli
Biszkopt ciemny:
7 jajek
120 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
203 g cukru
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
Krem ferrero rocher:
500 g masła
500 g mascarpone
400 g czekolady gorzkiej
350 g nutelli
250 g mielonych orzechów laskowych
220 g wafelków orzechowych bez polewy
Nasączenie:
350 ml zaparzonej, mocnej herbaty
2 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
1250 g masy czarnej
250 g masy pomarańczowej
250 g masy żółtej
klej spożywczy
Przepis
Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Krem:
Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie:
Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.
- tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej
- wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową