Składniki (na 20 sztuk): Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 250 ml mleka - jajko - żółtko jajka - 40 ml oleju - 50 g drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Farsz: - 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego - pół puszki pomidorów - puszka kukurydzy - cebula - czerwona papryka - sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona - olej do smażenia Przygotowanie Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, olej i zaczyn z drożdży. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Przepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim.