Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim

Małgorzata
Przekąski
05.05.2016 14:35
Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim

Składniki

18 kiełbasek wieprzowych koktajlowych *

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 łyżka czarnuszki

Przepis

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy na paski szerokości kiełbasek. Każdą kiełbaską owijamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do blachy. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.

* użyłam brytyjskich kiełbasek koktajlowych. Można je zastąpić dobrej jakości parówkami, choć nie wiem czy w Polsce takie istnieją. Kiełbaski, których użyłam mają dość intensywny smak. Jeśli zastępujecie je parówkami, warto wtedy dodać odrobinę ostrego sera żółtego np ementalera

- przystawka zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale