Chlebki naan

Pati
Obiad
04.05.2016 21:36
Chlebki naan

Chlebki Naan 10 sztuk Składniki: 3 szklanki mąki + trochę do podsypania 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży 3 łyżki jogurtu naturalnego Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 10 równych części formując z każdej z nich kulkę. Dodajemy do nich 3 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 min, aż zaczną się pienić. Następnie każdą z nich wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki) na podłużny placek o grubości około 5 milimetrów. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do momentu podwojenia przez niego swojej objętości. Dodatkowo: ok. 3 łyżki roztopionego masła Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Najlepiej do pieczenia tych chlebków użyć kamienia do pizzy, ale jeśli go nie macie nie martwcie się i po prostu nagrzejcie Waszą blachę. Chlebki układamy na nagrzanych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą. Pieczemy około 6-7 minut do momentu, aż napuchną i miejscami się zarumienią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-indyjska/chlebki-naan/