Przepis na ok. 4-5 porcji Potrzebujemy: - około 6-7 małych ziemniaków - 3 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - ćwiartka korzenia selera - oliwa/olej Przyprawy: - sól, pieprz do smaku - odrobina natki pietruszki - łyżeczka suszonego lubczyku - 3 ziela angielskie - 3 liście laurowe - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki (może być kilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego.