Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk suszonych pomidorów ok. 15 sztuk czarnych oliwek 2 łyżki prażonych pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Gdy masa się rozpada, należy dodać odrobinę więcej mąki, gdy jest zbyt sucha, dolewamy troszkę wody. Spójność masy może zależeć od gatunku ziemniaków - najlepiej wybierać te wodniste, a nie sypkie. Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :) Smacznego!