składniki: ok 2-3 garście rukoli 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 6 plastrów szynki długo dojrzewającej 1 garść kwiatków forsycji sosik ala pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego sól,pieprz Można go przygotować w moździerzu rozcierając wszystkie składniki, ja akurat moździerza nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu. Akurat na podwórku mam piękne dwa krzewy oblepione żółtymi kwiatkami więc od razu musiałam przygotować coś z ich udziałem. Plastry szynki podzielić na pół i pozwijać w ruloniki lub różyczki i ułóżyć pomiędzy kulkami mozzarelli. Forsycja nie ma jakiegoś intensywnego smaku, jak dla mnie po prostu smakuje jak sałata a do tego pięknie zdobi talerz. Ostatnio w internecie natrafiłam na przepis z kwiatami forsycji. Zmiksować, sosik powinien mieć konsystencję takiej płynnej papki aby można było polać sałatkę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli.