Jak zrobić kluski śląskie?

Jolanta
Obiad
27.04.2016 6:17
Jak zrobić kluski śląskie?

Puree z ziemniaków przekładamy do miski, ugniatamy, wyciągamy 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy wcześniej wyjęte ziemniaki, niektórzy dodają jajko (są dwie szkoły, jedna poleca z jajkiem druga bez jajka) ja śmiem twierdzić, że prawdziwe białe kluski śląskie są bez jajka i dokładnie wyrabiamy masę ręką, ziemniaki muszą idealnie połączyć się z mąką ziemniaczaną. Jak zrobić prawdziwe kluski śląskie bez jajka? 1 kg ziemniaków 3 łyżeczki soli 1 jajko (opcjonalnie dla tych , którzy uważają, że bez jajka ciasto na kluski się rozpadnie) mąka ziemniaczana sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kartofle / ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy z 1 łyżeczką soli. Zagotowujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy kluski, gotujemy partiami ,1-2 minuty po wypłynięciu kluski śląskie są już gotowe. Najlepszy do robienia puree jest MASHER z Triblade Kenwood, to idealna przystawka do robienia wyjątkowo gładkiego puree z ziemniaków, ale i marchwi, buraków, zielonego groszku, ale zwykły tłuczek do ziemniaków, czy praska też da radę ;). Kluski śląskie maja dziurkę po to, aby po polaniu sosem, w dziurkach gromadził się sos, jako dodatek możemy podać modrą kapustą lub tarte buraczki. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto, formujemy je w kształcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, robimy w nich dziurkę np. trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski śląskie podawane są najczęściej do zrazów zawijanych, bitek wołowych, czy okrasza się je skwarkami ze słoniny czy boczku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/jak-zrobic-kluski-slaskie/