Tym razem klopsiki zostały podane w formie zapiekanki, danie jest szybkie w przygotowaniu, jedynie trochę czasu zajmuje uformowanie klopsików, a potem danie w zasadzie robi się samo, tzn. zapieka 😉 Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę do jasnych sosów) i wstawiamy do piekarnika. Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem ok. 45 minut. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie. Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem. W razie potrzeby możemy wydłużyć czas zapiekania. ten sos mleczny świetnie komponuje się z mięsem, rybami, czy też warzywami. Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna.