Składniki: - kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje - 250 g młodego i świeżego szpinaku, poza sezonem użyj szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek - oliwa z oliwek - sól do smaku Przygotowanie: Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak surowy, drobnolistny, świetnie nadaje się do sałatek z dodatkiem serów pleśniowych, oscypka, fety czy parmezanu. - Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, wcześniej umyty i osuszony. - Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy czarne oliwki, doprawiamy do smaku, mieszamy. Spaghetti najbardziej smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami.