Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam

Tobiasz
Obiad
13.04.2016 16:02
Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam
  • Czas gotowania: 14 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Witajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się na talerzach. Jej smak różnie się ludziom kojarzy, z pewnością jest rybny, dla mnie np. tuńczykowy, ma też wd. mnie nuty sera żółtego. Jeżeli przy obróbce termicznej użyjecie jakiś przypraw to z pewnością wejdą inne nuty smakowe. Korzeń Yam zwany też pochrzynem to trudniej dostępny rarytas :), ma duże zastosowanie w medycynie naturalnej ale w kuchni spokojnie może znaleźć swoje miejsce. Jego smak to połączenie ziemniaka i kokosa. Ma kremowy biały kolor i świetnie się nadaje na np. na mus. Dziś taki stworzymy dodając do niego świeżą wanilię. Będzie też pesto z musztardowca czerwonego który nie dość że ciekawie wygląda to i ma fajny przypominający musztardę smak :). Zapraszam ;)

Przepis

Dla 1 osoby

Czas przygotowania: godzina