, to domowy serek z jogurtu, który w naszych warunkach można przygotować z jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Po odsączeniu serwatki z jogurtu możemy wykorzystać ją do zrobienia domowej ricotty. – 2 op. (800g) jogurtu greckiego – gaza Sito układamy na misce. Wykładamy sito świeżą gazą i przekładamy na jej środek jogurt grecki, zostawiamy na 12 godzin odcedzając z grubsza z serwatki. Domowy serek z jogurtu można przechowywać w lodówce kilka dni, ale u nas nigdy nie miał okazji stać dłużej. Wykorzystuję Tolonis z Biedronki, gdyż ser jogurtowy Labneh z tego jogurtu wychodzi bardzo smaczny. Serek ten jest bez dodatków smakowych, więc można go wykorzystać do wytrawnych kanapek (tutaj z wędzonym łososiem) lub może też być bazą do paschy, sernika, czy też słodkich naleśników. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą.