🙂 BISZKOPT CZEKOLADOWY SKŁADNIKI: 4 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczemy przez 30 minut w 180 st. C. KREM SKŁADNIKI: 300 g śmietanki kremówki 1 kg mascarpone 6 łyżek cukru pudru 16 ciasteczek Oreo lub podobnych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Śmietankę ubijamy na sztywno. Nie przepadam za maślanymi, ciężkimi i bardzo słodkimi kremami, za to idealnym połączeniem jest dla mnie mascarpone i bita śmietana z niewielką tylko ilością cukru. Mąka ziemniaczana i kakao powinny razem zajmować pojemność 3/4 szklanki z czego kakao musimy dodać dokładnie dwie łyżki. Tym razem jednak z racji kiepskiego sezonu na świeże truskawki, czy borówki zamieniłam na wersję mniej zdrową, bo ciasteczkową. Na wierzch przygotowujemy osobny krem – mieszamy 500 g duże mascarpone i trzy łyżki cukru pudru. Biszkopt dzielimy na trzy blaty (powinien urosnąć wystarczająco duży) i nasączamy je zimnym mlekiem lub wodą. Dodajemy wymieszane suche składniki stopniowo do jajek i mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jajka ubijamy z cukrem tak długo, aż powstanie bardzo puszysty jasna masa.