Keks wielkanocny

Ewelina
Wielkanoc
23.03.2016 8:30
Keks wielkanocny

Po inne przepisy i inspiracje na Wielkanoc zapraszam Składniki: na keksówkę 12 cm x 20 cm 5 jajek 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii 1/2 szklanki cukru cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka bakalii (skórka z pomarańczy, rodzynki, żurawina, orzechy itp.) opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny Zaczynam od przygotowania bakalii. Możemy przygotować go na bazie naszych ulubionych bakalii, w sklepach dostaniemy gotowe mieszanki, ja jednak zazwyczaj dodaję nasze ulubione bakalie takie jak skórka z pomarańczy, żurawina, rodzynki oraz orzechy. Orzechy drobno siekam, a rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy zalewam na kilku minut wrzątkiem, aby spęczniały, następnie odcedzam je na sicie i osuszam. Bakalie wcześniej moczymy, aby spęczniały, a po osuszeniu obtaczamy je delikatnie w mące, dzięki temu nie opadną w cieście podczas pieczenia. Do miski dodaję masło i ucieram je na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Na koniec przesiewam przez sito mąkę i proszek do pieczenia, ucieram na jednolitą masę. Teraz dodaję osuszone bakalie, uprzednio obtoczone delikatnie w mące, dzięki czemu nie opadną na dno. Następnie wbijam po jednym jajku i cały czas ucieram, kolejne jajko dodaję dopiero wtedy kiedy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Na koniec dodam tylko jeszcze, że keks jest ciastem które świetnie się mrozi. Autorka: Tysia Gotuje Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.tysiagotuje.pl/2016/03/keks-wielkanocny.html