Ryż z warzywami w sosie pomidorowym

Ewelina
Obiad
23.03.2016 8:29
Ryż z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki: na 2 porcje 200 g ryżu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) pieprz, sól do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich do podania: ulubiona zielenina (np. natka pietruszki, szczypior, rukola) Kiedy warzywa będą miękkie i powstanie pomidorowy sos, dokładam odcedzony ryż, mieszam dokładnie, jeszcze chwilę podgrzewam i przekładam na talerze. (Gdyby okazało się, że sosu jest za mało można dodać 1/2 szklanki bulionu albo wody oraz 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, całość wymieszać i chwilę zagotować). Na patelni rozgrzewam olej i szklę cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz cukinię. Jeżeli chcemy przygotować wersję mięsną dodajmy pokrojoną pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę do miękkich warzyw i smażmy chwilę całość razem. Teraz przeciskam przez praskę czosnek i dodaję do miękkich warzyw, które zalewam pomidorami z puszki, mieszam i ponownie duszę całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się i powstanie gęsty sos. Ryż z warzywami w sosie pomidorowym to pomysł na szybkie, zdrowe i sycące danie. 2) Ryż z warzywami w sosie pomidorowym możemy serwować posypany startym żółtym serem lub parmezanem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.tysiagotuje.pl/2016/03/ryz-z-warzywami-w-sosie-pomidorowym.html