SOS CHRZANOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżo zmielony czarny pieprz Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Oba sosy przygotowuje w wersji łagodnej więc nie daje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu. Też przygotowuje go na dwa sposoby- na ciepło i na zimno. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki, różnych sałatek czy też do pieczonej białej kiełbasy.