Ciasto Kostka Alpejska

Ewelina
Ciasta
14.03.2016 20:13
Ciasto Kostka Alpejska

Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne. - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki ciemnego kakao MASA : ŚMIETANA : - 400 ml śmietany 30 % - 2 cukry waniliowe - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku DODATKOWO : - 150 g herbatników kakaowych - 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania - słodka herbata do nasączenia PRZYGOTOWANIE : - Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier i po chwili ubijania żółtka. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. - Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/kostka-alpejska.html