Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 kg jabłek - 2galaretki pomarańczowe - 500 ml śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 3 śmietan fix - starta czekolada do dekoracji - Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Piec około 30 min w 180C - Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. - Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.