- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
- podwójna pierś kurczaka (mniejsza),
- garstka pestek słonecznika,
- puszka białej fasoli,
- odrobina startego żółtego sera (twardego długodojrzewającego),
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju z żurawiną,
- świeża rukola (ok. 125 g tak 1 opakowanie).
marynata:
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- szczypta ostrej papryki,
- 1-2 łyżki oleju orzechowego/oliwy z oliwek (z suszonych pomidorów).
dressing:
- ok. 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- ok. 4 łyżki octu balsamicznego,
- ok. 2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz, bazylia (do smaku).
Przepis
Wszystkie składniki mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Składniki na dressing mieszamy, próbujemy. Będzie on dość kwaśny, ale po zmieszaniu z resztą składników będzie idealny. Pierś kurczaka myjemy, przedzielamy na 2 części, wkładamy do żaroodpornego naczynia zalewamy marynatą (wcieramy w nią). Następnie przykrywamy naczynie, pieczemy ok. 30-40 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (bez oleju) do zarumienienia. Suszone pomidory kroimy na paseczki/kostkę, przekładamy do miski, dodajemy żurawinę z zalewy po pomidorach. Fasolę płuczmy, odcedzamy, dodajemy do miski. Rukolę delikatnie płuczemy, osuszamy na sitku. Po upieczeniu pierś jest super soczysta, kroimy ją po lekkim ostygnięciu w kostkę lub na grubsze plasterki. Przekładamy do miski bądź kładziemy ją dekoracyjnie na sałatkę. Dodajemy dressing wszystko delikatnie mieszamy. Na górę posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i startym żółtym serem. Ewentualnie jak lubimy możemy dodać chrupiące grzaneczki.