Ponadto: słoik powideł śliwkowych – najlepiej domowych garść posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 5 białek Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć masło i nożem posiekać je na małe kawałki. Schłodzoną, jedną, jasną część ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć nią spód blachy, następnie rozsmarować powidła i zetrzeć na tartce (duże oczka) kakaową część ciasta. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżeczki kakao Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i dobrze wyrobić, żeby kakao połączyło się z ciastem. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na około 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru.